Rendhagyó húsvéton vagyunk túl… a karantén nyomott hagyott az ünnepeinken is… nem volt körmenet, locsolkodás, jövés-menés, rokonok ölelése… Hiányzott, nagyon hiányzott… Jómagam azzal igyekeztem kompenzálni ezt a hiányt, hogy azért bárhogy is van, adjuk meg a módját az ünnepnek… Legyen barka, jácint, kalács, sonka, piros tojás…
Lett. Maradt is bőven, pedig én szerencsés helyzetben vagyok, együtt lakunk a gyerekekkel… Még jó, hogy van már vagy ötvenéves gyakorlatom az ünnepi maradékok felhasználásában. Megosztom veletek is, mert minden, amit lehet fel kell használnunk, kidobni semmit nem szabad… Nemcsak ilyen bizonytalan időkben, máskor sem, soha… mert jó megjegyezni, amit az öregeink mindig mondogattak: több nap mint kolbász – soha nem tudhatjuk mit hoz a holnap…
Na, akkor lássuk. Nálunk főtt tojásból maradt a legtöbb, a mai ebédhez ezért ebből használtam.
Brokkolis ropogós tojással bolondítva:
Hozzávalók:
egy csirkemell
egy kis fej brokkoli
2 db. keménytojás
maroknyi reszelt sajt
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a sütéshez
A brokkolit sós vízben megfőzzük. Nem kell sok neki, 5-8 perc alatt megpuhul. Jó ha a vízébe teszel egy csipetnyi szódabikarbónát, így megmarad a szép friss zöld színe. Amíg fő lereszeljük a két kemény tojást meg a szeletnyi sajtot, csipet sót, borsot. Ezeket alaposan összekeverjük. A csirkemellet ügyesen felvágjuk. (Nem elvágjuk!) Úgy, hogy az egyik fele ráhajtható legyen a töltelékre, amit a húsra halmozzunk…
Ha ez megvan, az egyik felét ráhajtjuk, a széleit jól lenyomkodjuk, majd a rántott húsnál szokásos módon, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajban pirosra sütjük. A félősebbek összetűzhetik hústűvel vagy fogpiszkálóval, de ha ügyesen panírozzuk, nem folyik ki a töltelék anélkül sem. Gyönyörű szeletek lesznek..
Nézzétek meg jól ezt a lábast! Ötven éves! Azóta bírja a strapát – öntött vas! Működő, muzeális darabja életemnek!
Voilá! Ilyen lett!
Ezt zöldborsós, zöldaranyos (petrezselymet hívják így az igazi szakácsok) rizzsel tálaltam, tettem a tálra még a maradék brokkolis, tojásos keverékből is.
Csupa zöld, csupa friss tavaszi finomság…
Ja!…hogy ne legyen annyira zöld, kínáltam mellé reszelt céklát is, ami nálunk mindig van a hűtőben…
(nyers cékla lereszelve, almával párosítva, citrommal meglocsolva)
A tojásos-sajtos brokkolikrém pirítóssal önálló fogásként is fogyasztható, a reszelt cékla pedig ajánlatos mindennap egy kis tálkával! Immunerősítő vitaminbomba mind a kettő! (Ami nem hátrány: pillanatok alatt elkészíthető!)
…érdemes kipróbálnod!
Jó étvágyat, jó egészséget!
(fotók: saját)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: