Bár sokan, sokat viccelődtünk a koronavírus okozta járványon (szánom is, bánom is), de azt azért egyikünk sem gondolta komolyan a lelke mélyén, hogy itt Európa közepén megúszhatjuk a veszélyt. Főleg akkor nem, amikor Olaszország beborult… Közel van, szeretünk odajárni, keveseknek nincs olasz barátja, érdekeltsége…. A viccelődésünk inkább egyfajta hárítás volt, hogy így talán, még sem….
De bizony….
Nem sokkal ezelőtt jelentették be, hogy az operatív törzs vészhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak…
Azt, hogy ez mivel jár majd és meddig tart ma még nem lehet tudni… Mindenre fel kell készülnünk. Elsősorban a túlélésre, amihez természetesen ennie kell a családnak… ha mást nem, kenyeret, amiért nem szaladhatunk le a boltba… vagy ha igen, hosszas sorban állásra számíthatunk, s előfordulhat, hogy üres kézzel térünk haza… Pedig, egy karéj kenyérrel sokáig kibírják még a gyerekek is…
Ilyen helyzetet még nekem sem sikerült átélnem, pedig lassacskán a hetedik X-et koptatom. Hasonlót igen, ötéves kislányként 1956-ban a forradalmat, később a taxis blokádot, majd 1989-ben a rendkívüli telet, hóhelyzetet…
Egyet tudok, a KENYÉR minden esetben hiánycikk volt… Nagyanyáink persze megoldották, az ő fejükben, ujjaikban még benne volt a régi tudás… Nekünk most az a dolgunk, hogy visszahozzuk azt…
…akár még jó is kisülhet belőle… Főleg, ha ügyesek vagyunk!
Napok óta piszmogok a neten a különböző kenyérsütési fortélyokat kutatva. A lehető legjobbat a youtube-on találtam, Szoky konyhájában. Megosztom veletek ezt a remek videót, remélve, hogy a tulajdonosa, ez az igazán remek és nagyon ügyes férfiember a rendkívüli helyzetre való tekintettel, nem blokkolja le a videót.
Íme:
Még csak annyit: ne használjatok dagasztó gépet…
Úgy mondták a régiek, az emberi kéz melegétől kezd el élni a tészta, így lesz a kenyér, maga az élet…. a túlélés záloga…
(foto: pixabay Momentmal fotója)
(videó: youtube – Szoky konyhája)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: